Sóhomokozó

Figyelem! Sóhomokozónk csak a Dunakeszin található játszóházunkban elérhető!

SÓHOMOKOZÓ – Az egészség játéktere!

Sóhomokozónkban a gyerekek családias időtöltés közben élvezhetik a sóterápia pozitív hatásait és vidáman játszadozhatnak a parajdi sóőrleménnyel feltöltött „somokozóban” is, mely segít az öngyógyító erők aktiválásában, játszva gyógyulhatnak és erősíthetik immunrendszerüket.


A sórészecskék a légtérbe jutva kifejtik fertőtlenítő hatásukat, elpusztítják a vírusokat, baktériumokat, gombákat, valamint a szervezet védekező, öngyógyító funkcióit stimulálják. A sós levegő belégzésével tisztulnak a légutak. A sóterápia alkalmazásával növelhető a szervezet általános fizikai és biokémiai állapota, melynek hatására javul a perifériás keringés, erősödik az immunrendszer. A sószoba klímája serkenti a légzőszervek aktivitását és a hörgők öntisztulását, mely által csökken a nyálkahártya gyulladása. Mindezek mellett egyedülálló módon sóhomokozónkban fertőtlenítő lámpa is egyaránt elhelyezésre került. A parajdi kősóra jellemző, hogy nagyon sok értékes ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, melyek jelenléte okozza a sótömbök szürkés színét. A parajdisótömbök másik nagyon fontos tulajdonsága, hogy a felületük porózus, így nagy aktív felülettel rendelkeznek. A sótömbök felületéről a sórészecskék könnyen a légtérbe illetve onnan a légutakba jutnak. Ezt a folyamatot segíti elő a sófalba épített légcserélő rendszer mely óránként 100 m3 levegőt áramoltat át a sótömbök felületén. Ezen típusú sószoba kialakításával az ún. szárazsóterápiát valósítjuk meg.

A természetes parajdi kősót, már a római korban is bányászták. Az idők során megfigyelték, hogy a bányában dolgozó emberek jobb fizikai és egészségi állapotban vannak a társadalom többi tagjához képest. Ezt a megfigyelést kezdték el tudatosan alkalmazni és 1960 óta a parajdi sóbányát már terápiás célra

Milyen légúti problémák esetére ajánlott?

 • légúti megbetegedések, allergiák
 • szénanátha
 • asztma
 • nátha
 • légzéselégtelenség
 • tüdőtágulás
 • fül-orr-gége fertőzések
 • hörghurutgyulladás
 • arcüreggyulladás
 • dohányzás okozta irritációk
 • horkolás
 • szívritmuszavar
 • vérnyomás szabályozás
 • alvászavar

Milyen esetekben nem javasolt a terápia?

 • Lázas állapot
 • Heveny gyulladásos megbetegedések
 • Fertőző betegségek
 • Magas vérnyomás II-III stádiuma
 • Súlyos szívelégtelenség

Mellékhatások és ellenjavallatok A haloterápiának kevés, ritkán tapasztalható mellékhatása van. Egyes betegek a kúra elején torokkaparást, fokozott köhögést, orrfolyást tapasztalhatnak, ez azonban természetes, a légutak tisztulási folyamatának része, amely során a só által feloldott, hosszú idő alatt lerakódott szennyeződések távoznak a tüdő legmélyebb régióiból is. Ezek a mellékhatások a lerakódott szennyeződések és kórokozók távozásával elmúlnak. Előfordulhat a bőr viszketése, illetve szemérzékenység, ilyenkor a kúrák gyakoriságát csökkenteni kell. A mellékhatások és ellenjavallatok tekintetében kérje ki háziorvosa véleményét!

A negatív ionok gyógyító hatása A sóterápia másik kiemelten fontos szerepe a negatív ionok gyógyító hatásában rejlik. A negatív töltésű ionok egészségesek, erősítik immunrendszerünket, teljesítő-képességünket, jó hatással vannak az idegrendszerre, lelki egyensúlyra.

Hatásmechanizmusa: Mint a világon minden általunk ismert anyag – így a só is – atomokból áll. Minden atomnak egy atommagja és egy vagy több elektronja van, amelyek a mag körül rendeződnek és az atomburkot alkotják. Ionnak nevezünk minden atomot vagy molekulát, amelynek túl sok vagy túl kevés elektronja van. Ha egy ionnak túl kevés elektronja van, továbbiakat vonz magához, hogy a hiányt egészen egyszerűen kiegyenlítse. Ezt pozitív töltésű ionnak nevezzük. Ha egy ionnak túl sok elektronja van, akkor túl akar adni rajtuk, ezt negatív töltésű ionnak nevezzük. Egy normál lélegzetben körülbelül egyforma mennyiségű pozitív és negatív töltésű ion található. A belélegzett negatív ionok kedvezően hatnak egészségünkre, a pozitív ionok ellenben károsak. A negatív töltésű ionok legnagyobb koncentrációját a tengernél, a magas hegységekben és az erdőkben, továbbá vízeséseknél és folyómedreknél találjuk. Azonban a legtöbb helyen légzésünk már nemcsak, hogy nincs egyensúlyban, hanem túl van terhelve káros pozitív töltésű ionokkal, amelyeket az elektromos eszközök idéznek elő, mint például a számítógép és televízió (elektroszmog) vagy akár a dohányzás. Mivel manapság átlagosan időnk 80 {7ef8d40cc22df998fe8206108e1917e59045e5442a62c70dbc6624bdf6abaf7c}-át zárt helyiségben töltjük, annak klímája természetesen mérvadó egészségünkre nézve. Azonban a városban és az irodáinkban, illetve a munkahelyeinken általában nem elég a negatív töltésű ionok száma, mivel sokat megsemmisít a klímaberendezés, az autók kipufogógáza és a gyárak szennygáza. Az ember naponta átlagosan 90.000 liter levegőt lélegez be. Az orrunkban és légcsövünkben lévő nyálkahártya sótartalmú váladékanyagot tartalmaz, amely – mint ahogy időközben már kiderült – a lélegzetben található pozitív ionok egy részét negatív ionokká tudja átalakítani.

Jegy áraink:

Gyerek: 1 400 Ft/alkalom

Kísérő:     500 Ft/alkalom

Felnőtt: 1 100 Ft/alkalom

Kombinált és bérlet áraink:

  

Minden további gyermek: 500 Ft/alkalom

Minden további felnőtt:  1 100 Ft/alkalom

Bérletek érvényessége 3 hónap